Menstruation? Det skal du vide!

Menstruation er en helt normal del af en kvindes liv. Alle kvinder får menstruation, og det er noget, vi kommer til at opleve hver måned i en stor del af vores liv – helt fra vi kommer i puberteten, til vi går i overgangsalderen, og menstruationen stopper.

Derfor er det særligt vigtigt at lære den at kende. For når vi ved, hvad den er til for, og hvad der sker i kroppen under menstruation, er det meget lettere at holde af den, frem for at se den som et onde.

HAR DU LIGE FÅET DIN FØRSTE MENSTRUATION?

Hvis du lige har fået din menstruation for første gang, kan det hele godt virke lidt overvældende. Lige nu sker der nemlig en masse ændringer i kroppen – både fysiske og psykiske – og du vil uden tvivl opleve ting, som du ikke er vant til. Men bare rolig, du er ikke alene! Alle kvinder får menstruation på et tidspunkt. Måske oplever du, at du er den eneste af alle dine venner, der har fået menstruation, eller måske føler du, at alle andre end dig allerede er blevet en del af dén klub. Det er også helt normalt! Det er nemlig meget forskelligt, hvornår vi hver især får vores første menstruation, og det er faktisk helt normalt, at man får sin første menstruation, når man er mellem 9 og 18 år.

Kilde: Sundhed.dk

DEN KVINDELIGE CYKLUS

Menstruationen er en del af din månedlige cyklus. Cyklussen går fra den første menstruationsdag til den første menstruationsdag i næste menstruation. Denne cyklus varer typisk mellem 25 og 30 dage.

Kilde: Sundhed.dk

En ting, du skal vide, er, at selvom du lige har fået din første menstruation, kan der godt gå lidt tid, før den næste kommer. I starten oplever mange nemlig, at der kan gå lidt tid, før menstruationen bliver regelmæssig. En regelmæssig menstruation gør dig i stand til at blive gravid og få børn og er samtidig et vigtigt tegn på, at kroppen fungerer, som den skal.

HYGIEJNE OG GODE RÅD VED MENSTRUATION

Under menstruation kan det være rart at starte dagen med et varmt bad, der kan friske dig op og afhjælpe evt. ubehag. Her er det dog vigtigt, at du undgår skrappe sæber i den intime zone og i stedet vælger en sæbe, der er særligt tilpasset det intime område som fx Vivag Intimsæbe. Du kan også med fordel have en pakke Vivag intimservietter med dig i tasken under din menstruation, så du har dem ved hånden ved fx tamponskift eller lignende. Et godt råd er desuden at vælge bind med færrest mulige syntetiske fibre og undgå tamponer. Man kan også kigge på alternativer til bind og tamponer, nemlig Vivag menstruationskop. Læs mere her.

Vivag intimservietter er lette at have med i tasken, så du nemt kan holde dig ren og frisk, uanset hvor du befinder dig. Hav dem fx med dig i tasken i forbindelse med menstruation, og brug dem fx ved tamponskift.

PAS PÅ DIN NATURLIGE BALANCE

Da menstruationsblod har en pH-værdi på over 7, hvilket er en del højere end den normale pH-værdi i den intime zone, kan menstruation være med til at påvirke den naturlige balance i underlivet. Derfor anbefaler vi blandt andet altid, at du bruger intimsæbe i stedet for almindelig sæbe i badet, når du har menstruation. Husk desuden blot at vaske dig udvendigt, og undgå generelt overdreven vask i intimzonen.

Scroll to Top