Guide: 10 tips til et underliv i balance

Det giver mening at passe godt på sit underliv, for det kan være rigtig ubehageligt, hvis ikke dét er i balance. Men hvor meget ved du egentlig om personlig hygiejne og den naturlige balance i dit underliv? Det kan være en god idé at sætte sig ind i, hvordan du bedst passer på dit underliv og din naturlige balance.

Der er mange forskellige faktorer, som kan påvirke balancen i underlivet såsom fx menstruation, sex og personlig hygiejne, men ved at oparbejde gode vaner kan du forebygge nogle af de gener, der kan opstå.

Nedenfor har vi listet en række gode tips op, som kan gøre dig klogere på, hvordan du behandler dit underliv, så det holder sig i sin bedste form – hele tiden. 

DEN LAVE PH-VÆRDI I UNDERLIVET KRÆVER SÆRLIG OMSORG OG PLEJE

Den intime zone har en lavere pH-værdi end resten af kroppen, og denne lave pH-værdi skal der værnes om! Det er derfor vigtigt at undgå skrappe sæber i den intime zone og i stedet bruge intimplejeprodukter som fx Vivag intimsæbe eller Vivag intimservietter, som er særligt tilpasset den intime zone med lav pH-værdi og dermed bidrager til at bevare den naturlige balance.

VÆLG UNDERTØJ I BOMULD

Hold dig til bomuldstrusserne i hverdagen. Selvom du måske har undertøjsskuffen fuld af smukke trusser, kan det være en fordel af vælge de syntetiske af slagsen fra i hverdagen. De er nemlig ikke gode for dit underliv hver dag. Bomuldstrusser derimod – eller bare bomuldsindlæg – giver huden mulighed for at ånde. Så kan du altid gemme blonderne til særlige lejligheder.

UNDGÅ TRUSSEINDLÆG!

Indlæggene skaber nemlig et varmt og fugtigt miljø, som blandt andet kan øge risikoen for svamp, og det er derfor en god idé at undgå at bruge trusseindlæg for ofte – hvis overhovedet – og ellers gå efter trusseindlæg med færrest mulige syntetiske fibre. Ikke åndbare indlæg kan øge pH-værdien på huden og dermed påvirke skedens naturligt beskyttende syrebalance. Det bedste, du kan gøre for dit underliv, er derfor enten helt at undgå indlæg eller alternativt vælge bomuldsindlæg eller trusseindlæg med et særligt højt bomuldsindhold, som lader huden ånde.

FÅ STYR PÅ DIN TOILETTEKNIK

Du kender uden tvivl allerede rådet, men her får du det lige igen: Tør dig altid fra front og bagud. Så forhindrer du nemlig bakterier i at komme ind i dit intimområde – og det mindsker risikoen for urinvejsinfektioner. Brug så blødt toiletpapir som muligt, og undgå toiletruller med højt niveau af træfibre, der kan irritere slimhinderne unødigt.


SÅDAN PASSER DU PÅ DIT UNDERLIV UNDER MENSTRUATION

Under menstruation kan det være rart at starte dagen med et varmt bad, der kan friske dig op og afhjælpe evt. ubehag. Her er det dog vigtigt, at du ikke benytter almindelige kropssæber i det intime område, men i stedet vælger en sæbe, der er særligt tilpasset den intime zone som fx Vivag Intimsæbe. Du kan også med fordel have en pakke Vivag intimservietter med dig i tasken under din menstruation, så du har dem ved hånden ved fx skift af bind eller lignende. Et godt råd er desuden at vælge bind med færrest mulige syntetiske fibre og undgå tamponer, hvis du har en infektion. Husk desuden at skifte din tampon ofte. Du kan også overveje, at du kan bruge en Vivag menstruationskop.


VÆR VARSOM MED DIN HÅRFJERNING

Naturlig kønsbehåring er godt til at fange snavs og bakterier, så det ikke lander i dit underliv, men der er heller ikke noget i vejen for at trimme håret, hvis du foretrækker det. Dog skal du være opmærksom på, at en del hårfjerningsprodukter kan skabe rødmen eller irritation i intimzonen, så sørg for at have Vivag intimsæbe klar, inden du griber til skraberen.

VÆRD AT VIDE OM INTIM HYGIEJNE

Plej din naturlige balance dernede ved at holde dig til én daglig vask med Vivag intimsæbe. For meget vask og sæbe kan nemlig være lige så skidt som dårlig hygiejne, fordi det forstyrrer din krops naturlige forsvarsmekanismer. Undgå almindelig sæbe, svampe og vaskehandsker i trekantsområdet, og vask kun ydersiden af din vagina.

PAS PÅ DIG SELV MED LÆGETJEK

Undersøgelse af dit underliv er med til at opdage eventuelle på kønssygdomme og celleforandringer. Det er lægens job at hjælpe, så du kan roligt læne dig tilbage på briksen og vide, at du tager ansvar og gør, hvad du kan for at passe godt på dit underliv.

MINIMER RISIKOEN FOR INFEKTIONER VED SEX

Det kan være en god idé at vaske dig før og efter sex. Det minimerer risikoen for infektioner – for jer begge to. Har du tissetrang efter sex? Det er slet ikke så dumt! Det betyder bare, at din krop renser ud og genetablerer din naturlige balance. Hvis ikke du automatisk får tissetrang, kan det derfor være en god idé at smutte en tur på toilettet alligevel.

KEND DIN DUFT!

Alle dufter forskelligt, og både mænd og kvinder har hver deres særlige duft i underlivet – og det er helt normalt. Hvis du oplever ændringer i din duft eller lugtgener kan det dog være en god idé at kontakte lægen, da lugtforandringer kan være tegn på ubalance i underlivet. Bliv klogere på fire typiske lugte fra underlivet lige her.

Scroll to Top