Guide: Sådan taler du med dit barn om menstruation 

Det er bare blod – og så alligevel så meget mere. Menstruation er et tabu i mange dele af verden – også i Danmark. Mange taler meget lidt om det, og den første menstruation kan derfor være overraskende, skræmmende og uvelkommen for nogen, mens den for andre er velkommen, og noget man har set frem til. Det kan være svært særligt for unge at vide, hvordan de skal forholde sig til det at have menstruation. Hvad sker der, når man får sin første menstruation? Hvor meget bløder man? Hvor længe? Og hvor ofte? Spørgsmålene kan være mange, og det er vigtigt at svare på disse på en omfavnende og aftabuiserende måde, så dit barn føler sig tryg i tiden, der kommer.  

7 gode råd til snakken om menstruation  

 

Start samtalen tidligt 

Puberteten starter ofte længe før, at man får sin menstruation, og man vil derfor opleve forandringer i kroppen måske et par år forinden. Start derfor samtalen tidligt, så du forbereder dit barn på, hvad der kommer. Dette kan også være med til at aftabuisere emnet og reducere den potentielle forlegenhed og frygt, der kunne være. Den første menstruation kommer typisk i 10-15-årsalderen og ved at tale om menstruation allerede tidligt i puberteten, kan du være med til at normalisere det som en helt naturlig del af livet.  

 

Brug et præcist og passende sprog 

Brug de korrekte udtryk for kropsdele og processer, såsom vagina, livmoder og menstruation, og øv dig i at tale om det uden selv at blive forlegen. Undgå at bruge øgenavne og eufemismer, som kan være forvirrende såsom ’lort’, ’maler i opgangen’ og ’invasion af den røde hær’.  

 

Vær ærlig og åben, og gør det til et normalt samtaleemne 

Menstruation er, som du (men ikke nødvendigvis dine børn) selvfølgelig ved, en normal del af livet og bør derfor også omtales som sådan. Invitér dit barn til at stille spørgsmål og dele eventuelle bekymringer, det måtte have. Og besvar spørgsmålene på en ærlig og åben måde. Hvis du ikke kender svaret på et spørgsmål, er det okay at indrømme det, og så kan I jo eventuelt finde ud af det sammen. Lad dit barn vide, at det altid kan komme til dig eller andre betroede voksne med spørgsmål eller bekymringer – også selvom du tænker ” det ved mit barn da godt”, så er det alligevel vigtigt at sige det højt, igen og igen. Det er altid svært at stille spørgsmål, man måske er forlegen over.   

 

Giv praktiske råd  

Lær dit barn om menstruationscyklussen, og hvad hvert stadie indebærer: hvor længe varer en cyklus typisk, hvad man kan forvente i forhold humør, energi og smerter, hvornår er man fertil, og hvordan undgår man at blive gravid. Forklar og vis brugen af de forskellige menstruationsprodukter, så dit barn selv kan prøve sig frem og finde ud af, om bind, tamponer, menstruationstrusser, menstruationskop, cyklusapp, free bleeding eller noget helt syvende passer bedst til dem.  

 

Læg vægt på egenomsorg og selvkærlighed  

Tal om vigtigheden af egenomsorg under menstruation. Såsom at få nok hvile og motion, spise godt, håndtere eventuelle kramper og smerter og andre symptomer, der måtte melde sig. Og lad dit barn vide, at dette kan variere meget – både fra vennerne, men også fra gang til gang.  

 

Respektér dit barns privatliv 

Vær opmærksom på, at selvom vi måske ikke er meget for det, og vi helst ikke vil give slip på vores unger, så har de også et privatliv og personlige grænser – særligt når de kommer i puberteten. Sørg derfor for, at dit barn er fortrolig med niveauet, mængden og hyppigheden af den information, du deler. Og ikke mindst: at dit barn er parat til at have denne samtale.  

 

Lad dit barn læse videre 

I bogen ’Det er bare blod’ af Louise T. Sjørvad og Jette Sandbæk kan du og dine børn læse om alt, man skal vide om menstruation – fra a-å. Bogen er skrevet til unge, der lige har fået eller snart får menstruation for første gang – og er til dem, der nysgerrige på, hvad der sker i kroppen, når man får menstruation. Så vi alle – børn som forældre, piger som drenge – kan blive klogere på, hvad det vil sige at have menstruation. Bogen kan købes i diverse boghandlere eller lånes på biblioteket.  

Scroll to Top