Tørre slimhinder: Sådan hjælper du dit underliv i balance

Tørhed i intimzonen og skeden er et problem, der for mange kan være svært at tale om, og det kan derfor let blive noget, man går og døjer med for sig selv. Dét, synes vi er ærgerligt, for tørre slimhinder er faktisk helt normalt og noget, de fleste kvinder vil opleve på et tidspunkt i livet.

Årsagen til tørre slimhinder kan være mange. Tørheden kan blandt andet opstå i forbindelse med hormonelle forandringer og/eller graviditet – og over halvdelen af os oplever tørhed i intimzonen efter overgangsalderen.

RESPEKTER DINE SYMPTOMER, OG GØR NOGET VED DET!

Oplever du gener ved tørre slimhinder, er det bedste du kan gøre for dig selv at anerkende dine symptomer og se på, hvad du kan gøre for at afhjælpe generne. For tørhed i intimzonen og skeden kan være både generende og smertefuldt og gå udover blandt andet sexlivet og dit daglive velvære.

Tørre slimhinder i intimzonen kan komme til udtryk ved at:

  • huden føles stram og irriteret
  • huden revner
  • den tørre skede giver smerter ved samleje
  • huden bliver mindre modstandsdygtig over for bl.a. bakterier
  • huden bliver irriteret og klør

Men hvad kan du gøre ved det? Læs vores gode råd her:

SMERTER VED SEX KAN SKYLDES TØRRE SLIMHINDER I SKEDEN

Hvis du oplever problemer med tørre slimhinder i skeden, kan det nemt gøre sexlivet besværligt og smertefuldt. Tørre slimhinder kan nemlig være rigtig ubehageligt, fordi huden let bliver irriteret, og det kan for mange desværre gå ud over sexlysten og dermed parforholdet. Her er det rigtig vigtigt, at du får talt med din partner om det, så I sammen kan finde ud af, hvad der er rart, og hvad der ikke er.

Hvis slimhinderne er for tørre, kan du med fordel bruge en smule Vivag gel som glidecreme. Det er godt for den naturlige balance i trekantområdet og hjælper med at smøre skeden, så du undgår irritation og smerter. Du kan også sagtens bruge det efter sex, hvis du har let ved hudirritationer.

STRESS KAN MEDFØRE, AT SLIMHINDERNE I UNDERLIVET TØRRER UD

Tørhed i underlivet kan have mange årsager, og ofte skyldes det faktisk stress. Tænk derfor over, hvad der afstresser dig – måske er det blid yoga, behagelig musik, en tiltrængt fodmassage, en god film eller en frisk drink? Uanset hvad er det vigtigt, at du gør lige det, du har lyst til. Når du slapper af mentalt, hjælper du nemlig kroppen med at blive rolig og afstresset, hvilket har en positiv effekt på dine slimhinder.

Du kan altid bruge en Vivag gel som fugtgiver , hvis du får brug for det. God afslapning hjælper din krop på rigtig mange måder, så husk selvomsorgen, og vær god ved dig selv.

HYGIEJNE, MOTION OG BLODCIRKULATION

Oplever du, at du får ekstra tørre slimhinder efter en tur i fitnesscenteret, så skal årsagen muligvis findes i din blodcirkulation. Kort efter du har trænet, pumper blodet ud i arm-, ben- og mavemuskler og kan for nogen give en tør fornemmelse i intimzonen. Men bare rolig, det passerer som regel af sig selv efter et par timer.

Overdreven vask kan desuden skade dit naturlige miljø, og især direkte vandstråler eller vaskesvampe kan udtørre skeden og gøre underlivet mere ømt, end det plejer at være. Vask dig derfor maks. 1-2 gange om dagen med en mild intimsæbe som Vivag, der holder balancen i orden.

MEDICIN KAN PÅVIRKE BALANCEN I DIT UNDERLIV

Tager du medicin? I så fald kan der for nogle præparater være større risiko for at opleve udtørrede slimhinder i skeden. Især antihistaminer mod allergi og medicin mod brystkræft, depression og højt blodtryk kan sænke fugtbalancen i underlevet. Du kan hjælpe din vagina på vej med lidt Vivag intimgel.

VÆLG DE RIGTIGE PLEJEPRODUKTER UNDER MENSTRUATION

Tørheden kan også skyldes hormonelle forandringer i din krop. Når hormonniveauet falder, daler østrogenet i din krop, og det kan udtørre skeden. Det kan være særligt smertefuldt, når du skal indsætte en tampon under din menstruation, og kroppen føles som en indvendig kaktus.

Oplever du smerter eller ubehag ved menstruation, kan du med fordel skifte tamponen ud med bind eller komme en smule Vivag intimgel på spidsen af tamponhylsteret eller tamponen, inden du sætter den op. Derudover kan det desuden være en god idé at parkere trusseindlæggene resten af måneden – de kan nemlig også påvirke den naturlige balance og skabe tørhed i skeden.

GRAVIDITET OG AMNING KAN MEDFØRE TØRRE SLIMHINDER I SKEDEN

Når du er gravid eller nybagt mor udskiller din krop et hav af væsker for at hjælpe dig med fødsel og amning. Alligevel er tørre slimhinder noget, mange nybagte mødre oplever. Når du ammer, producerer kroppen nemlig mindre østrogen, og det kan gøre dine slimhinder i skeden tyndere og mere tørre end normalt. Det ændrer sig heldigvis med tiden. Fortsætter det alligevel efter amningen, kan det være en hormonel ubalance, som du skal vende med din læge.

ET TEGN PÅ MENOPAUSE/OVERGANGSALDER ER TØRRE SLIMHINDER

Når du har gået 12 måneder uden menstruation, er du kommet i overgangsalderen. Det sker som regel, når du er omkring 51 år – i den alder får 50 % af os dét, der kaldes atrofisk vaginitis. Det lyder farligt, men det er egentlig bare en naturlig udtynding af skedevæggene på grund af nedsat østrogen. Din krop fortæller dig, at nu har du udført de forplantningsopgaver, der var brug for, og nu kan den fokusere på andre ting.

En god måde at støtte de begyndende menopausesignaler på er ved at starte med et hormonfrit alternativ, der holder balancen på plads. Vivag tilbyder en lang række produkter, der kan gøre hverdagen lettere for din intime zone, når det gennemgår menopause. Hav for eksempel Vivag intimgel eller Vivag barrierecreme med dig som en god ven i tasken – så er du altid forberedt, hvis du skulle opleve irritation eller ømhed.

Scroll to Top