Overgangsalderen og dit underliv

Overgangsalderen er – ligesom puberteten – en helt naturlig fase i enhver kvindes liv. Det sker i gennemsnit, når du er omkring 51 år, men det er helt forskelligt fra kvinde til kvinde, ligesom det er vidt forskelligt, hvor længe den varer, og hvor meget vi hver især mærker til overgangsalderen og dens gener.

Overgangsalderen eller menopausen, som det også kaldes, betyder blandt andet, at menstruationen og forplantningsevnen ophører, men den nye livsfase fører for mange også andre kropslige forandringer med sig – ca. en tredjedel af os oplever nemlig gener af den ene eller anden art i forbindelse med overgangsalderen – nogen mere end andre. For mange betyder overgangsalderen derfor også blandt andet humørsvingninger, svede- og hedeture og tørre slimhinder.

Oplever du gener ved tørre slimhinder i underlivet som følge af overgangsalderen? Så læs med her, og bliv lidt klogere på, hvorfor det opstår, og hvad du kan gøre for at lindre generne. 

HVORFOR FÅR MAN TØRRE SLIMHINDER VED OVERGANGSALDEREN?

Mange kvinder oplever at få tørre slimhinder som en del af overgangsalderens symptomer. Det skyldes, at ca. 50 % af os kvinder får dét, der kaldes atrofisk vaginitis. Det lyder måske farligt, men det er egentlig bare en naturlig udtynding af skedevæggene på grund af nedsat østrogen. Din krop fortæller dig, at nu har du udført de forplantningsopgaver, der var brug for, og nu kan den fokusere på andre ting. I forbindelse med overgangsalderen daler produktionen af det kvindelige kønshormon østrogen for til sidst helt at ophøre, og det kan blandt andet påvirke slimhinderne i det intime område, da balancen i underlivet ændres.

Når niveauet af østrogen i kroppen daler, bliver slimhinderne – blandt andet i underlivet, men også andre steder på kroppen – både tyndere og mere sårbare og følsomme. Det kan give både tørhed, rifter og kløe og desuden gøre huden mere modtagelig overfor ydre påvirkninger.

Tørhed i intimområdet og skeden kan være rigtig ubehageligt – både fordi det kan give gener i forbindelse med sex, men også fordi området generelt bliver mere følsomt og lettere irriteret. Oplever du gener ved tørre slimhinder i underlivet, kan du læse meget mere her.

HVAD KAN JEG GØRE VED TØRRE SLIMHINDER?

En god måde at støtte de begyndende overgangsaldersignaler på er ved at opretholde fugtbalancen. Vivag tilbyder en lang række produkter, der kan gøre hverdagen lettere for dit underliv, når det gennemgår overgangsalderen. Hav for eksempel Vivag intimgel eller Vivag barrierecreme med dig som en god ven i tasken – så er du altid forberedt, hvis du skulle opleve irritation eller ømhed.

Hvis du oplever gener under sex, kan du fx bruge en smule Vivag intimgel som glidecreme. Vivag intimgel er godt for den naturlige balance i trekantområdet og hjælper med at smøre skeden, så du undgår irritation og smerter. Intimgelen kan også med fordel bruges efter sex, hvis du har let ved hudirritationer.

Scroll to Top