Kvinde kend din duft – bliv klogere på 4 typiske lugte fra underlivet

Alle dufter forskelligt, og både mænd og kvinder har en særlig duft i underlivet, der kan blive mere eller mindre liflig fra tid til anden. Kløen i underlivet, ildelugtende udflåd eller en sviende fornemmelse, når du er på toilettet, er alle typiske tegn på en meget almindelig bakteriel ubalance, der rammer over en tredjedel af os minimum en gang i livet.

Du er ikke alene, hvis du har oplevet nogle af disse gener! Langt de fleste tænker, at dårlig lugt i underlivet er lig med en candidainfektion (dét, der også kaldes skedesvamp), men det er langt fra tilfældet hver gang.

Hvordan kan du lettest behandle symptomerne, og hvornår skal du bestille en tid hos lægen? Læs med her. 

HVORFOR OPSTÅR FISKELUGT I UNDERLIVET?

Fiskelugt i underlivet er vigtig at være opmærksom på, for lugten kan være et symptom på, at der er mere galt under overfladen end bare duften. Det kan for eksempel skyldes bakteriel vaginose eller trichomonas. Bakteriel vaginose er en bakteriel ubalance i skeden. Det er ikke en kønssygdom, men den opstår lettere, når du har sex med en ny partner. Her er bakteriefloraen skurken, og resultatet er tit et generende hvidt eller gråt udflåd, der lugter. Trichomonas er en ret sjælden gæst i danske senge, men det er faktisk den seksuelle ikkevirale infektion, der overføres allermest på verdensplan. Den kommer ofte med en kløe og et ildelugtende tyndt udflåd i grålig til gulgrøn farve – og ondt i maven.

METALLISK LUGT FRA UNDERLIVET KAN SKYLDES MENSTRUATION ELLER SEX

Har du lige haft menstruation eller sex? Det er en helt almindelig duft umiddelbart efter menstruation eller sex. Begge ting er nemlig med til at ændre pH-værdien af dit underliv, så den bliver mere basisk, hvilket udskiller en stærkere duft. Men det burde være kortvarigt! Hvis lugten bliver ved efter et stykke tid, hvor du hverken har haft menstruation eller samleje, så er det en god idé at bestille en tid hos lægen.

GÆRET LUGT FRA SKEDEN KAN HÆNGE SAMMEN MED SKEDESVAMP

Du har måske opdaget, at dit udflåd er lidt hvidere og tykkere end normalt – og måske har du været ved at gå ud af dit gode skind over den irriterende kløe og svie. Nogle gange vil udflåden have en svag brødagtig lugt, der virker muggen. Der er en god sandsynlighed for, at det er en gærinfektion – skedesvamp. Det kan normalt klares med stikpiller til skeden eller creme fra apoteket, der smøres på skeden.

SKARP/STÆRK LUGT OPSTÅR LETTERE, HVIS DU GÅR I STRAMT OG SYNTETISK TØJ

Oplever du en særligt skarp/stærk lugt fra den intime zone – en lugt, som er tungere end din normale duft? Det kan være, fordi din krop sveder. For tætsiddende tøj eller syntetiske trusser gør det sværere for huden at ånde – og det giver en stærkere lugt end ellers. Prøv at vaske dig med en mild intimsæbe og at skifte de tætsiddende jeans ud med noget mere løstsiddende en gang imellem.

FÅ HJÆLP TIL EN GOD, NATURLIG BALANCE

Uanset hvilken duft du har, eller hvilke symptomer du møder, så er det vigtigt, at du passer på den naturlige balance i din krop.

Husk – du må aldrig være bange for at bestille en tid hos din læge, hvis du er i tvivl om symptomerne i dit underliv. De har set alt, og de er der for din skyld – og du er helt normal!

Scroll to Top