SÅDAN BRUGER DU EN MENSTRUATIONSKOP

Menstruationskopper er et alternativ til bind eller tamponer og er udviklet for at gøre kvinders menstruationsperioder lettere, sundere og billigere. Vivag menstruationskop fungerer som en lille beholder, der opsamler blodet. Vivag menstruationskop er fremstillet af 100% medicinsk silikone og er klinisk testet, så den ikke forstyrrer kroppens naturlige balance eller påvirker kroppens naturlige pH-værdi i vagina.

Vivag Menstrationskop er blød og behagelig at have siddende – efter tilvænning over et par cyklusser, kan du slet ikke mærke at du har den i.

Efter tømning og rengøring kan den bruges igen og igen i modsætning til bind eller tamponer, som kun kan bruges én gang.

Hvis du bruger vaginal prævention såsom spiral, p-ring eller pessar, så tal med din læge eller gynækolog inden du begynder at bruge menstruationskop. 

Vivag® menstruationskop er et mere miljøvenligt og billigt alternativ til bind og tamponer.

Det medfølgende etui kan bruges til at transportere, rengøre og desinficere din menstruationskop. Nemt og enkelt. 

SE HVORDAN DU BRUGER VIVAG® MENSTRUATIONSKOP

Play Video

SÅDAN BRUGER DU KOPPEN - 4 NEMME TRIN

TRIN 1

TRIN 2

TRIN 3

TRIN 4

TRIN 1: DESINFICER KOPPEN

Desinficer koppen i etuiet hver måned før brug. Du har to muligheder.

Mulighed 1: Anbring din Vivag menstruationskop med stilken nederst i etuiet. Mængden af vand der skal fyldes i er ca. 1 cm fra kanten når koppen står i. Lad låget stå åbent og opvarm etuiet i en mikrobølgeovn i 5 minutter ved 750 Watt.

Mulighed 2: Put din Vivag menstruationskop i en gryde med kogende vand i 7 minutter.

Rengøring af menstruationskoppen skal både ske løbende og for hver menstruationscyklus. Det er vigtigt, at du desinficerer koppen inden du tager den i brug første gang, og hver gang du starter en ny menstruationsperiode. Det fjerner nemlig uønskede stoffer og sikrer god hygiejne.

Koppen skal også desinficeres efter endt menstruation.

TRIN 2: FOLD KOPPEN OG INDSÆT

Menstruationskoppen kræver lidt tilvænning – især hvis du er vant til at bruge bind eller tamponer med indføringshylster. Vivag Menstruationskop er blød og behagelig at have siddende – efter tilvænning over et par cyklusser, kan du slet ikke mærke at du har den i.

Selv om du efter de første forsøg endnu ikke er overbevist om, at en menstruationskop er noget for dig, kan det betale sig at give den et par chancer til. Jo mere erfaren du bliver, desto lettere, hurtigere og mere behagelig bliver din oplevelse med menstruationskoppen.

Sådan gør du:

  1. Vask dine hænder før du bruger koppen

  2. Fold koppen efter præference

  3. Separer forsigtigt dine kønslæber og indsæt koppen cirka en centimeter fra din vaginale åbning. Slip dit greb og koppen udfolder sig automatisk ved bunden af vagina – i modsætning til tamponer, der placeres øverst i vagina

  4. De første par gange, hvor du skal sætte koppen op, kan du vælge at stå med det ene ben oppe på toilettet– det gør det lidt lettere at placere menstruationskoppen korrekt

C-FOLD

TIP 1:

Hvis du er i tvivl, om menstruationskoppen har foldet sig korrekt ud, kan du mærke efter rundt om bunden på koppen. 

Den skal føles rund og ikke have nogle buler.

PUNCH DOWN-FOLD

TIP 2:

Når menstruationskoppen er indsat, kan du forsøg at hive forsigtigt ned i stilken.

 Mærker du modstand, er der vakuum og koppen sidder korrekt.

7-FOLD

TIP 3:

Hvis du synes at stilken stikker for meget ud, og-eller irriterer dig, kan du klippe den til, så den passer netop dig, inden du sætter koppen op.

S-FOLD

TIP 4:

Brug evt. Vivag intimgel for at gøre indsætningen nemmere.

TRIN 3: BRUG KOPPEN I OP TIL 6 TIMER​

Koppen samler blodet i et vakuum, så du er lækagefri både om dagen og om natten.

Du kan bruge din menstruationskop op til 6 timer før den skal tømmes og skylles. Kraftig blødning kan dog betyde, at du skal tømme koppen oftere, så du undgår at bløde igennem.

Tøm koppen ca. 4 gange om dagen alt afhængig af, hvor meget du bløder.

Vivag ® anbefaler at man generelt kun bruger koppen i 6 timer for at mindske risikoen for TSS på lige fod med anbefalingerne for tamponer.

Læs mere om TSS i vores FAQ nederst på siden.

TRIN 4: TØM KOPPEN, RENGØR OG SÆT OP IGEN

Når koppen skal skiftes, tager man den blot ud – tømmer og skyller den – og sætter den op igen. Helt enkelt.

Menstruationskoppen tages ud ved at klemme lidt i bunden af koppen – så er den nemmere at få ud pga. vakuum.

Når du tømmer koppen, skal du skylle den i lunkent vand, inden du sætter den op igen. Hvis du er på et offentligt toilet, kan du nøjes med at tørre koppen ren med Vivag® Intimservietter.

Hvis du er hjemme, kan du med fordel vaske din kop i Vivag® parfumefri intimsæbe, som er pH-tilpasset miljøet i din vagina.

Husk altid at desinficere koppen ved endt menstruation.

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL OM MENSTRUATIONSKOPPEN

Vivag menstruationskoppen er lavet af silikone og klinisk testet. Den sættes op i skede, hvor den laver et vakuum og opsamler menstruationsblodet. Den bløde medicinske silikone gør, at du kan folde koppen sammen og indføre den. Når menstruationskoppen er sat op, folder silikonen sig ud og lukker af, så du ikke lækker eller bløder igennem.

Vask dine hænder, inden du sætter menstruationskoppen op, så der ikke kommer uønskede bakterier med. Når menstruationskoppen er fuld, tager du den blot ud ved at ophæve vakuummet og trække i menstruationskoppens stilk. Derefter tømmer og skyller du den, før du sætter den op igen.

Vask dine hænder før du bruger koppen. Fold koppen efter præference. Separer forsigtigt dine kønslæber og indsæt koppen cirka en centimeter fra din vaginale åbning. Slip dit greb og koppen udfolder sig automatisk ved bunden af vagina – i modsætning til tamponer, der placeres øverst i skeden.

Mængden af blod per månedlig blødning er mindre end en deciliter. Man plejer at sætte grænsen for normal menstruation til omkring 0,8 deciliter.

Det kan se ud, som om der er meget blod, men der er sikkert ikke mere end omkring fire spiseskefulde. Det er normalt at bløde kraftigere i de første par dage under din menstruation.

Man bløder i gennemsnit fire til fem dage, men din menstruation kan vare mellem tre og otte dage. Husk, at alle er forskellige.

Længden af menstruationscyklus aftager med alderen og er mest stabil omkring 30-årsalderen, hvor den er ca. 28 dage, regnet fra første blødningsdag i en menstruation til dagen før næste menstruations første blødningsdag. Hos 20-årige er den oftest 30 dage, hos 40-årige omkring 26 dage.

Der kan dog være stor variation også for den enkelte kvinde, så en normal menstruationscyklus kan vare mellem 21 og 35 dage, med blødning mellem to og fem dage.

 

Du kan bruge din menstruationskop op til 6 timer før den skal tømmes og skylles.

Kraftig blødning kan dog betyde, at du skal tømme koppen oftere, så du undgår at bløde igennem.

Tøm koppen ca. 4 gange om dagen alt afhængig af, hvor meget du bløder.

Vivag® anbefaler at man generelt kun bruger koppen i 6 timer for at mindske risikoen for TSS på lige fod med anbefalingerne for tamponer.

 
 

Menstruationskopper kommer i 2 størrelser:

SIZE 1: Er til dig, der bløder lidt til normalt

SIZE 2: Er til dig, der bløder normalt til kraftigt

Det er mængden af blod under din menstruation, der afgør hvilken størrelse du bør bruge. Fx kan de store menstruationskopper (size 2) rumme mere blod og kan derfor være et bedre valg, hvis du bløder normalt til kraftigt.

Rengøring af menstruationskoppen skal både ske løbende og for hver menstruationscyklus. Du har to muligheder:

Mulighed 1: Anbring din Vivag menstruationskop med stilken nederst i etuiet. Mængden af vand der skal fyldes i er ca. 1 cm fra kanten når koppen står i. Lad låget stå åbent og   opvarm etuiet i en mikrobølgeovn i 5 minutter ved 750 Watt.

Mulighed 2: Put din Vivag menstruationskop i en gryde med kogende vand i 7 minutter.

Det er vigtigt, at du desinficerer koppen inden du tager den i brug første gang, og hver gang du starter en ny menstruationsperiode. Det fjerner nemlig uønskede stoffer og sikrer god hygiejne. Koppen skal også desinficeres efter endt menstruation.

Når du tømmer koppen, skal du skylle den i lunkent vand, inden du sætter den op igen. Hvis du er på et offentligt toilet, kan du nøjes med at tørre koppen ren med Vivag® Intimservietter.

TSS er en sjælden, men potentielt alvorlig, eller endda dødelig infektion. Det er forårsaget af et toksin produceret af bakterier (Staphylococcus), der ofte findes i kroppen. Symptomer på TSS kan pludselig opstå under din menstruation eller umiddelbart efter.

Symptomerne minder om dem, der er forbundet med almindelig influenza og inkluderer: pludselig høj feber (> 39°C), muskelømhed, opkast, diarré, hovedpine, svimmelhed, besvimelse eller hududslæt som ligner solskoldning.

Hvis du oplever nogle af disse bivirkninger ved brug af koppen, kontakt straks en læge.

Scroll to Top